Rasstandard - Olde English Bulldogge
Rasstandard tagen ifrån den officiella stamboken i UKC, översatt av den svenska rasklubben SOEBK och fastslagen av Svenska Hundklubben.
De mål och syften som denna rasstandard inkluderar:
Att förse riktlinjer för uppfödare som vill bibehålla kvaliteten på deras ras och att förbättra den.
Att skapa en gemensam likhet över hela världen, och för att fungera som en guide för domare.
Uppfödare och domare har ansvar för att undvika eventuella avvikelser eller överdrifter som är skadliga för hälsan, välfärd, individen och sundheten i denna ras, och måste ta ansvar för att se till att dessa inte blir bestående. Varje avvikelse från följande bör betraktas som ett fel, och hur allvarligt felet är bör vara i förhållande till graden och dess effekt på hälsa och välbefinnande och för hundens förmåga att utföra sitt traditionella arbete.
Absolut sundhet och korrekt muskelton är ett måste. Huvudets egenskaper bör förbli fri från överdrift så att man inte kompromissar med andning och / eller hindra normal syn. Uppfödare och domare uppmanas att alltid döma för en sund och funktionell återhållsamhet och aldrig för överdrift.
Helhetsintryck
Olde English Bulldogge är en muskulös, medelstor hund med stor styrka och smidig rörelse, väl avvägd och proportionerlig, och har obehindrad andning vid ansträngning, värme och kyla.
Diskvalificerande: Ensidiga eller bilaterala kryptokider.
Egenskaper
Karaktären av Olde English Bulldogge är säker, vänlig och alert. En OEB bör vara en rörlig och uttrycksfull hund, både i och utanför utställningsringen.
Fel: Blyghet i en vuxen hund.
Diskvalificerande: Aggressivitet eller extrem blyghet.
Huvud
 -Allvarliga fel: Överdrivna rynkor, brist på pigment runt ögon, nos eller läppar.
Skalle - Skallen är stor och väl tilltagen för hundens muskulösa kropp och framträdande skuldror. Det finns en definierad fåra från stop till nackknöl.
Allvarliga fel: Smal skalle, välvd panna.
Nos - Nosen är fyrkantig, bred och djup, med bestämd layback. Avståndet från spetsen på näsan till stopet ska vara en tredjedel av avståndet från spetsen på näsan till nackknöl. Läppar är halvt hängande.
Tänder - Underbett eller omvänt saxbett. Nedre käkbenet är måttligt krökt framifrån och bakåt.
Trasiga, flisade eller utdragna tänder accepteras endast med intyg från veterinär om trauma mot tänder. Utdragna hörntänder accepteras inte. Hunden bör ha komplett uppsättning tänder. Totalt 4 st får saknas, men detta ska betraktas som ett fel.
Fel: Vriden käke, överbett.
Nostryffel - Nos och Näsborrar är breda, med en linje som löper vertikalt mellan näsborrar från spetsen på näsan ner till botten av överläppen. Nosen är stor och bred i förhållande till bredden på nosen. Endast svart nos accepteras.
Allvarliga fel: Trånga näsborrar.
Diskvalificerande: Alla nosfärger utom svart.
Ögon - Ögonen är medelstora och mandelformade. De är brett och lågt placerade och i nivå med toppen av nospartiet. Färg är mörkt till ljust brun, med svart pigmenterade ögonkanter.
Diskvalificerande: All ögonfärg annan än brun, skelögdhet, korsade ögon.
Öron- Öronen ska vara rosett, knapp eller tulpan. Rosettöron är att föredra. De är placerade högt, brett och på baksidan ytterkant av skallen. Öronen är små i storlek.
Diskvalificerande: Kuperade öron
Hals
- Halsen är medellång, bred och svagt välvd. Den är något smalare ansatt än huvudet och breddas till punkten av axlarna. Skinnet är något hängande från käken till bröstet och bildar en dubbel hakpåse.
Framparti
- Skuldrorna är breda, väl musklade och har en separation mellan skulderbladen. Måttlig vinkling av skulderbladen, som också bör vara ungefär lika bred som den övre delen av framben.
Armbågar - Armbågarna bör ej vara utåtvinklade.
Benen - Frambenen är mellan långa, raka och med starka leder.
Kropp
- Robust, kraftfull och något rektangulär när den ses från sidan. Bröstet är brett och djupt med en muskulös bringa och revben välutvecklade. Det bör finnas en tydlig avgränsning mellan revbenen och bakbenen. Det finns en försänkning bakom manken, överlinjen stiger över länden med en välvd form.
Fel: Smal bröstkorg
Bakben
 -Bakbenen är välmusklade och ha utseendet av att vara något längre än frambenen.
Sett bakifrån, bör bakbenen vara raka, parallella och avskilda. Vinkeln är måttlig.
Fel: Kobent eller hjulbent. Svag knävinkel.
Tassar
 - Tassarna är starka och rundade, med väl välvda tår.
Fel: Platta fötter eller utspärrade tår.
Svans
 - Den karakteristiska svansen är av pumphandtags svans. Raka svansar är också acceptabelt. Svansen är ansatt som en naturlig förlängning av rygglinjen, och smalnar av till en punkt. När hunden är avslappnad, bärs svansen lågt och sträcker sig ungefär till hasen. När hunden är i rörelse bärs svansen i nivå med rygglinjen. När hunden är upphetsad får svansen bäras i ett upphöjt, upprätt läge (dominant svansföring), men Ej ringlad över ryggen (spetsvans). Svansens längd ska vara i höjd med hundens has.
Fel: Böjd 360 grader eller buren upp över ryggen.
Diskvalificerande: Kroksvans. Avsaknad av svans, underutvecklad svans, vriden svans eller böjd svans (en svans med en eller flera skarpa krökar).
Päls
 - Pälsen är kort, tät och av medeldensitet. Den bör vara glänsande, visa på god hälsa. Underull är accepterat.
Fel: Lång päls, lockar.
Färg
 - Godkända färger är brindle, och solida färger, med eller utan vitt.
Brindle definieras som en finstrimmiga eller randig effekt eller mönster av svarta eller solbrända hår med hår från en ljusare eller mörkare bakgrundsfärg. Färgnyanser som accepteras inkluderar rödbrindle, fawn brindle, röd brindle och grå brindle; antingen solida eller pied.
Godkända solida färger inkluderar vit, svart, fawn eller rött; med eller utan vitt.
Diskvalificerande: Albinism. Blått, Merle och black´n tan / mahogny / tan trim.
Gång
 - I traven är gången smidig, kraftfull, energisk och självsäker. En liten rullning i steget bör inte klandras. Fotstegen närma sig mittlinjen efterhand som travhastigheten ökar.
Benen får inte vara vinklade varken ut eller in sett framifrån eller bakifrån. Tassarna får inte heller korsas eller
störa varandra. Från sidan bör frambenen nå ut smidigt.
Längd och vikt
 - Kroppens balans får aldrig offras till förmån för storlek.
Mätningar gäller vid 2 års ålder eller äldre
Vikten för både hane och tik bör stå i proportion till höjden.
Storlek
(Höjd: +/- 3 cm accepteras. Vikt: +/- 2 kg accepteras. Avvikelser från dessa intervaller kommer att klandras enligt omfattningen av avvikelsen.)
Vikt Hane: 28-35 kg       Mankhöjd Hane: 42-50 cm
Vikt Tik: 22-29 kg         Mankhöjd Tik: 40-48 cm
Hundarna för ej vara rangliga. Kullstorlek 3-12 valpar. Livslängd 9-14 år
Diskvalificering
(En hund med en diskvalifikation får inte erhålla placering i utställningssammanhang, och hundens defekt måste rapporteras till UKC/SOEBK/SHK.)
Ensidig eller bilateral kryptorkider. (Avsaknad av en eller två testiklar)
Aggressivitet eller extrem blyghet.
Albinism. Vriden käke. Överbett.
Andra färger på nosen än svart.
Andra färger på ögonen än brun.
Skelande ögon. Korsade ögon. Kroksvans. Vriden svans.
Böjd svans (en svans med en eller flera skarpa krökar)
Pälsfärg av Blått, Merle, Lilac, Black´n Tan eller Mahogny.
Mentalitet – Användningsområden
De flesta som mött en OEB kan nog vittna om kärlek vid första ögonkastet!
Dessa hundar besitter en oerhörd charm och personlighet, massor med karaktär, intelligens och en stor portion humor. Det blir sällan långtråkigt att dela vardagen med en Olde English Bulldogge.
Hundarna är översvallande kärleksfulla och är starkt knutna till människor. Dem är kontaktsökande och har en naturlig vilja att göra oss till lags. En OEB är en intelligent och tänkande hund. Dem behöver stimulans och en uppgift i livet för att må bra.
Helhetsintryck
Olde English Bulldogge är en muskulös, medelstor hund med stor styrka, stabilitet och atletisk karaktär. Den är väl avvägd proportionerligt utan några överdrivna karaktärer. Den har utseendet av den forntida Bulldoggens kropp som avlades för att kunna utföra sitt arbete vis tjurhetsning. Överdriven höjd skulle vara till skada för dåtidens bulldoggar då den behövde arbeta lågt för att undkomma tjurens horn och för att kunna gripa i tjurens nos.
Karaktär
Karaktären hos en OEB är självsäker, modig och alert. De är mycket vänliga och kärleksfulla. De är extremt starka och som i övriga bullraser så har dem ibland större integritet mot andra hundar. Detta kan visa sig som dominans och aggression mot samkönade hundar. Socialisering och lydnadsträning är viktigt och alla individer behöver aktivering och arbete. Detta är inget problem i rasen men något man ska ha vetskap om och kunskap av.
Fel: Blyghet i vuxen hund
Energi
Olde English Bulldogge är en medelenergisk ras men väldigt atletiska och rörliga. Med lämplig träning är dom
hållbara och sportiga. Som alla andra hundar så är dem alla olika individer och vissa är ganska lata och föredrar att ta det lugnt, medans andra är arbetshundar som vill aktiveras mer. Det utsökta med rasen är att dom har en väl fungerande AV/PÅ-knapp. När det bjuds på arbete och aktivitet så är dom väldigt engagerade och arbetsamma och när det inte händer så mycket så är dom lugna och avslappnade. Dom följer familjens rytm på ett fint och stabilt sätt. Olde English Bulldogge är säker, modig och alert.
Dom är mycket vänliga, kärleksfulla och familjära, med en utpräglad vaktinstinkt, men ska vara ställande och ej drivande i sitt vaktande.