OLDE ENGLISH BULLDOGGE

Olde English Bulldogge – Årtal
-1971 David Leavitt startar sitt avelsarbete och sin stambok för Olde English Bulldogge.
-1985 Tre skilda linjer av den nya rasen är skapade och Olde English Bulldogge Association (OEBA) grundades.
 -2001 Grundades OEBKC av Tim Kelly, Karen Campetti, Louis Colon, Ray Schneider .
-2005 David Leavitt utsåg OEBKC till den officiella klubben för Olde English Bulldogge.
-Dec. 7, 2005 David Leavitt avgår ifrån OEBKC eftersom han ansåg att man inte avlade enligt hans vision längre. Samtidigt grundades Leavitt Bulldog Association (LBA) och David bytte rasens namn till Leavitt BulldogDavid Leavitt ville dock inte lämna over sin stambok till UKC som OEBKC gjorde.
HISTORIA
Bulldoggen skapades för den engelska sporten tjurhetsning, vilket utövades från 1100-talet fram till 1835 då det förbjöds. När den typen av sport förbjöds så stod Bulldoggen utan uppgift och rasen började snabbt att försvinna. Under 1860-talet så återupptog rasen sin popularitet då den började användas som utställningshund. Bulldoggen har därefter gått ifrån att vara en atletisk och arbetande hund till att få ett extremt och ofunktionellt utseende. Deras livslängd har förkortats och deras hälsa äventyras kraftigt. Det har blivit en helt annan ras än sina atletiska förfäder.
Återskapandet
Olde English Bulldogge är ett lyckat projekt av att återskapa " Den ursprungliga Bulldoggen" och har utvecklats av David Leavitt av Coatesville, Pennsylvania .
Leavitt började sitt projekt år 1971 och målet var att skapa en hund med utseende, hälsa och atletiska karaktär som den ursprungliga bulldoggen, men med ett mycket mindre aggressivt temperament.
Grunden för Olde English Bulldogge kan spåras till en blandning av Engelsk bulldog , American Bulldog, American Pit Bull Terrier och Bullmastiff.
Efter många noggrant planerade korsningar, uppstod Olde English Bulldogge.
Idag har tyvärr OEB blivit ett samlingsnamn för Bulldogmixar, som påstås vara renrasiga. Dessa hundar kallas mer rätt för Alternative Bulldog.
Det finns 2 stamböcker för renrasiga OEB.
Det är UKC och LBA.
UKC använder sig av namnet Olde English Bulldog och LBA benämner hundarna som Leavitt Bulldog. Det är samma ras men olika linjer och dem registreras i två avelsprogram/stamböcker. Oftast kan en Leavitt Bulldog registreras i UKC och vice versa. De olika stamböckerna arbetar något olika.
Original Olde English Bulldogge är en frisk och sund hund, och med sitt harmoniska temperament är den en fantastisk familjehund.
Den är atletisk och stark i kroppen, obehindrad i sin andning och har ändå en bulldogs härliga karraktär!
Detta vill vi genom vår avel fortsätta att representera, därav vårt starka engagemang i rasen!

RASBESKRIVNING

Storlek
Vikt Hane: 28-35 kg
Mankhöjd Hane:  42-50 cm
Vikt Tik:  22-29 kg
Mankhöjd Tik:  40-48 cm
Avvikelser från dessa intervaller kommer att klandras enligt omfattningen av avvikelsen.
Vikt bör dimensioneras för höjd och hundarna får inte vara rangliga.
Kullstorlek 3-12 valpar
Livslängd 9-14 år
Helhetsintryck
Olde English Bulldogge är en muskulös, medelstor hund med stor styrka, stabilitet och atletisk karaktär. Den är väl avvägd proportionerligt utan några överdrivna karaktärer. Den har utseendet av den forntida Bulldoggens kropp som avlades för att kunna utföra sitt arbete vis tjurhetsning. Överdriven höjd skulle vara till skada för dåtidens bulldoggar då den behövde arbeta lågt för att undkomma tjurens horn och för att kunna gripa i tjurens nos.
Karaktär
Karaktären hos en OEB är självsäker , modig och alert. Dem är mycket vänliga och kärleksfulla. Dom är extremt starka och visar ibland dominans och aggression mot samkönade hundar. Socialisering och lydnadsträning är viktigt och alla individer behöver aktivering och arbete.
Fel: Blyghet i vuxen hund
Energi:
Olde English Bulldogge är en medelenergisk ras men väldigt atletiska och rörliga. Med lämplig träning är dom hållbara och sportiga. Som alla andra hundar så är dem alla olika individer och vissa är ganska lata och föredrar att ta det lugnt , medans andra är arbetshundar som vill aktiveras mer. Det utsökta med rasen är att dom har en väl fungerande AV/PÅ-knapp. När det bjuds på arbete och aktivitet så är dom väldigt engagerade och arbetsamma och när det inte händer så mycket så är dom lugna och avslappnade. Dom följer familjens rytm på ett fint och stabilt sätt.
Olde English Bulldogge är säker, modig och alert.
Dom är mycket vänliga, kärleksfulla och familjära, med en utpräglad vaktinstinkt, men ska vara ställande och ej drivande i sitt vaktande.
Skötsel:
OEB är korthåriga med eller utan underull och har därför en lättskött päls. Deras korta päls gör att dem behöver skyddas vid extrem kyla.  De fina rynkorna i ansiktet kräver endast minimal skötsel eftersom dom inte är alls så kraftiga som på andra bulldograser.
Sinne:
OEB kan vara översvallande i sitt välkomnande av besökare. Det är av vänlighet och glädje.
OEB är en intelligent och väldigt tänkande ras. Dem är lättlärda och ofta lätta att motivera.
Dom vill arbeta med huvudet och dom mår bra av att ha en uppgift. Det är väldigt känsliga hundar som fäster sig hårt till sin familj. Som de flesta andra Bulldog raser så är OEB extremt förtjusta i barn. Dom känner ofta in barnens litenhet och är oftast en försiktig lekkamrat. Dock så är det en stor och i vissa avseende en klumpig hund som inte ska lämnas själva med barn då deras svängande kropp och ”klappande” tassar lätt kan skada ett barn.
OEB behöver tidigt socialiseras med andra hundar och djur. Som de flesta Bulldoggar så har dom mer integritet och behöver lära sig att umgås och acceptera andra djur. Detta är sällan något problem, men ändå värt att nämnas. Dom är i övrigt väldigt sociala och lekfulla med sina hundvänner och sin flock.
Aktivering:
OEB är en allsidig ras. Dom presterar i många olika discipliner och trivs på olika arenor. Lydnad, agility, spår, drag, terapihund är några exempel. Dom är utmärkta draghundar, älskar att bada och att följa med på familjens aktiviteter. Pga deras tyngd så är det inte en hund som mår bra av att springa milsvidder eller att hoppa med tunga fall.
Dom behöver arbetas med positiv förstärkning och motivering. Då dom är naturligt ranglåga mot människor så är det ett misslyckande att använda hårda och dominerande metoder på dessa hundar. Dom har i sin natur en vilja att göra rätt, även om dom med sin envishet och självsäkerhet ibland kan behöva överlistas och övermannas med motsvarande tålamod.
En OEB behöver konsekventa och tydliga regler.
Huvud
Huvudet är framträdande och dramatiskt. Omkretsen av huvudet är åtminstone lika med hundens mankhöjd. Kinderna stora, väl utvecklade och med kraftiga käkmuskler. Milda rynkor.

Skalle
Stor men välproportionerlig till hundens muskulösa kropp och framstående skuldror. Det ska vara en ökning från stop till nackknöl.
Fel: Smal skalle, välvd panna.
Nos
Nosen är fyrkantig, bred och djup med bestämd layback. Avståndet från nosspetsen till stop får inte överstiga en tredjedel av avståndet från nosspetsen till occiput. Höjd på nosen från botten av hakan till toppen av nosen är lika eller större än längden av mynningen vilket ger den fyrkantiga boxen. Lätt till måttligt rynkad nos. Läppar mellan hängiga.
Bett
Underbett och horisontellt rakt. Underbett 19 mm eller mindre. Undre käkben är måttligt krökt från framsidan till baksidan.
Allvarligt fel: Vriden käke, Överbett
Ögon
Ögonen är medelstora, runda och mandelformade. De sitter brett isär med utsida ögonvråå korsande med extern linje av skallen och sätts lågt i nivå med nosen där stopet och nospart skär, Ögonfärg brun med svart pigmenterade ögonkanter.
Fel: Opigmenterade ögonkanter.
Diskvalificering: All annan ögonfärg än brun, skelande blick.
Tänder
Kraftiga hörntänder. Brutna eller flisade tänder accepteras. Det ska finnas 6 tänder mellan hörntänderna.
Fel: Exponerade hörntänder
 
Öron
Rosettöron, kanpp eller tulpan. Högt ansatta och mot baksidan av skallen. Öronen ska sitta brett isär. Små till medelstora.
Nos
Näsborrarna är breda med en linje som går vertikalt mellan näsborrar från nosspetsen ner till botten av överläppen. Näsan är stor och bred i förhållande till nosbredden. Nosöppningarna är väl markerade och ge obehindrad andning. Nosens färg är alltid svart.
Allvarligt fel: Slutna näsborrar. Avsaknad av pigment på hela eller delar av nosen.
Hals
Medellång, bred och svagt välvd hals. Något avsmalnande upp mot huvudbasen. Bredare från axelpunkterna. Något löst i skinnet från haka till bröstet som skapar en dubbel hakpåse.
Bog
Bred och muskulös bog med tydlig seperation mellan skulderbladen. Skuldran bör vara i vid en approximativ 35 graders vinkel mot vertikal och bildar en vinkel av ca 110 grader mot överarmsbenet. Skulderbladet och humerus bör vara ungefär lika långa.
Armbågar
En vertikal linje från den översta punkten på skulderbladen till marken kommer att passera igenom armbågen. Armbågarna får inte vara utmärkande inåt eller utåtvinklade.
Framben
Benen står brett isär och faller rakt ner från axlarna. De är rakt vertikala på insidan av benen och muskulöst utböjda till utseendet på utsida. Medelhöga ben i proportion till kroppen.
Kotor
Mellanhanden är mediumlängd. De är starka och flexibla och nästan vinkelrät mot marken.
Fel: För kraftig aller smala framben
Alvarligt fel: Lösa och upprättstående skuldror, lösa armbågar, svaga kotor.
Kropp
Kroppen är robust och kraftfull. Längden från spetsen av bröstbenet till bakre sidan av låret är något längre än mankhöjden.
Rygg
Ryggen är bred och muskulös. Överlinjen har en liten slänt eller bakåtlutning. Det finns en minskning i ryggen och dess lägsta plats är bakom skuldrorna. Från denna punkt av ryggraden stiger sedan ryggen Den högsta punkten av ryggen är lite högre än skuldrorna så det finns en mjuk kurva som bildar en båge ner till svansen. Ländryggen är muskulös av medellängd och något välvd.
Bröstkorg
Bröstet är brett och djupt med en muskulös bringa. Revbenen ska vara välvda och rundade och markera direkt bakom skuldrorna. Bogen är väl musklad.
Fel: Smal bröstkorg. Lång eller kort länd.
Bakdel
Höfter och lår är starka och muskulösa. Bakbenen är välmusklade ich något längre än frambenen. I en naturlig hållning är dom raka, parallella och något isär när dom ses bakifrån. Avståndet mellan bakbenen är mindre än avståndet mellan frambenen. Vinkeln är måttlig. Knä har en tydlig och satt vinkel. Knä har en mild konvex kurva när den betraktas från sidan. Stifle vinkel matchar ungefär vinkeln av bäcknet. Hocks är vinkelrätt mot marken, sett från sidan och tillbaka. De är parallella med varandra när de ses från baksidan. En linje dragen från den bakersta delen av skinkorna, vinkelrätt mot marken, bör passera genom knät. (dessa tester måste utföras med god vinkling med hasen inställd lodrätt mot marken)
Fel: Höfter som är lika med skuldrornas bredd
Allvarliga fel: Inåt eller utåtvinklade ben. (Kobent och Hjulbent)
Tassar
Tassarna är medelstora och väl välvda och rundade (Katt tassar)
De är raka när de ses framifrån. Baktassarna är mindre än framtassarna.
Fel: Inåt eller utåtvridna tår, Långa tår.
Allvarligt fel: Platta fötter och spretiga tår.
Svans
Svansen ska vara lång och avsmalnande från basen till toppen. Den kan vara i form av pumphandtag eller rak men pumphandtag föredras. Svansen ska nå hasen eller något kortare. Svansen bärs ner, horisontellt eller hög.
Fel: Spetssvans 360 gr. Samma omkrets bas som topp.
Diskvalificering: Böjd, kroksvans, sammanväxning i kotor, vriden eller kuperad.
Päls
Pälsen är kort, tät och med medelhög densitet. Finns med eller utan underull. Den bör vara blank och visa god hälsa.
Fel: Dunig, lång eller lockig päls.
Färg:
Brindle, röd, vit, fawn, buckskin, antingen solid eller pied. (Inom LBA är Svart godkänt)
Diskvalificering: Blå, ”black n tan”, samt (Svart i UKC).
Inga färger av Lilac, Merle, Tricolor etc
Gång
Rörelsen är slät, kraftfull energisk och självsäker. Trav är rak. Fötterna ska gå framåt och bakåt i samma plan. Fot faller närmare mittlinje vid ökad trav. Det finns ett litet undertramp där bakfötterna hamnar strax bakom där framfoten satts ner. Främre och bakre räckvidd är balanserad. Fötterna får inte passera eller stöta mot varandra. Hund bör ha ordentlig rörelse sedd från sidan och tillbaka.
Diskvalificeringar:
Ögon – Alla färger utom brun. Täta ögon eller korsande ögon.
Nos – Alla färger utöver svart
Bett – Vriden käke, Överbett
Svans - Böjd, Kroksvans, samman vuxna kotor, vriden svans.
Färg - Blå, ”Black n tan”, (Svart) (Lilac, Merle, Tricolor etc)
Hanar ska ha båda testiklarna nere.
Veka, rädda eller aggressiva individer.