KOST

Din valp bör vara uppfödd på en varierad sammansättning av färskfoder.
Det betyder att den får äta rå och ren mat. Rent kött, grönsaker och frukt. Även köttben, torkat kött/djurdelari variation är viktigt.
Valpen behöver få en bra bas som ska vara den huvudsakliga födokällan, men även att den får en varierad kost. Därför tillsätter man med fördel olika proteinkällor för att ge ett varierat intag av näring, samt för att bygga upp en tolerans mot olika ämnen i kroppen. Då vi rekommenderar att man varierar näringskällor i form av olika sorter protein redan från början. Det finns idag en stor mängd färdiga färskfoder att köpa. Efterhand som valpen växer så fasar man över mer och mer till sorterna som är avsedda för vuxna hundar. Runt 7-9 månaders ålder så har valparna vuxit färdigt på höjden och kan då stå helt på ett vuxenfoder.
Viktigt är att allt basfoder är spannmålsfritt och så rent som möjligt, dvs fritt från ris, köttmjöl, biprodukter, färgämnen, konserveringsämnen etc.
Jag vill tipsa om en fantastisk bok! Boken är en bra guide för Er som vill utfodra på ett naturligt och hälsosamt vis, men också en bra kunskapsbok för att få viktig förståelse kring hundarnas näringsbehov.
Om de moderna hundfodren är så bra, varför blir inte hundarna friskare och friskare, istället för sjukare och sjukare? Tanken med den här boken är att på ett rakt och lättförståeligt sätt förklara för hundägaren varför man bör avstå från processade foder för att istället ge hunden en naturlig och sund hemmagjord kost -- ett val som inte bara förbättrar hundens hälsa på både kort och lång sikt, utan även sparar åtskilliga tusenlappar i veterinärkostnader. Det är viktigt att hundägaren blir medveten om hur foderindustrin har förvandlat något som borde vara uppenbart, enkelt och okomplicerat till att vara något oerhört avancerat, komplicerat och så pass skrämmande att hundägaren inte vågar annat än att förlita sig på en miljardindustri av färdigt hundfoder.
Klicka på bilden av boken för att komma direkt till BOKUS där Ni kan köpa den.
Betalt samarbete med Bokus
Vill man utfodra med torrfoder så ska man vara medveten om att det trots dess ofta fina sammansättning är ”Snabbmat” och ”junkfood”.
Torrfoder är ett sterilt foder och det innehåller kvalster. Det är ett väldigt onaturligt sätt för kroppen att bryta ner mat och det innehåller inga färska och viktiga enzymer som behövs för tarmens möjlighet att skapa sig ett immunförsvar. Om man vill ge torrfoder så är min starka rekommendation att man ändå ger delvis färsk kost. Ge hälften av varje om du kan, men minst något färskt varje dag.
Man kan utfodra hundarna genom att själva sammansätta färskt foder och detta är det i särklass bästa man kan ge sin hund. Det innebär dock en hel del eget arbete men man kommer in i det snabbt.
Se till att Er valp får mycket att tugga på. Den behöver tillgodose sitt stora tuggbehov och även som vuxen vill en Bulldog tugga mycket. VIKTIGT är att det är nyttiga och naturliga tugg. Färska eller torkade djurdelar av olika slag är det bästa att ge. Vita rullade tuggben från mataffären innehåller socker, och även kemikalier som tex blekmedel. Det finns ett stort utbud av torkade djurdelar på nätet.
Idag är det ganska lätt att välja bra!
Våra hundar får olika tillskott av av bla MSM, Nyponpulver, Blodpulver, kokosolja och vid sommarsäsong även B-vitamin och Fixodida för att hålla borta fästingarna.
Hälsa och helhet
Vi har en holistisk syn på hälsa och väljer så naturlig vård för hundarna som möjligt. Vi tror på preventiv vård, dvs vi skapar en så gynnsam förutsättning för kroppen som möjligt, så vi slipper städa upp ohälsa pga att vi utsatt hunden för saker den inte mår bra av.
Vi ser gärna att våra valpfamiljer har en liknande syn på dessa grundläggande häslovärden och att våra valpar får växa upp på ett liknande medvetet sätt.
Vi använder tex inte kemiska preparat för bekämpning av fästingar, vi har en försiktig syn på hur vi vaccinerar våra hundar och vi väljer homeopatiska läkemedel så långt vi kan.
Detta är en linje som vi hållit i alla år och vi har gemensamt med våra valpfamiljer sett vinningen i detta.
Våra hundar är starka, friska och kraftfulla