ATT FOSTRA EN OLDE ENGLISH BULLDOGGE

Valpkompendie - Rasguide
Våra valpköpare får med sig ett omfattande valpkompendie som omfamnar din resa med vårt svansbarn ifrån förberedelserna innan hemkomst, till hur du övertar den träning som vi redan gjort med valpen, träingsmetoder, hälsa, rasberättelse och allt annat som du kan ha nytta av.
Boken är på 45 stora sidor och en sammanställning av min erfarenhet och vision kring rasen, som jag vill att valpen och dess familj ska få med sig på vägen.
Att förkovra sig i böcker är en väldigt viktig del i att bli en bra livspartner till sin hund och att lära sig att få hunden att fungera i alla de situationer och faser som just Ert liv kommer att innehålla.
Läs mycket böcker, Gå många kurser.
Fastna inte i en metod utan samla på dig en bred erfarenhet och forma ditt egna sätt att vara en bra förebild, lärare och vän till din hund.
Under 2020 så kommer en uppdaterad upplaga av vår guide för rasen och
den kommer att göras tillgängig för beställning i pocketformat.

Vårt valpkompendie finns nu att beställa för dem som vill lära sig mer om oss, vårt arbete och om vår ras.
En rasguide!

Klicka på bilden nedan så kommer du till vår butik
Hundspråk
Detta är grunden i att förstå hur du ska anpassa din träning och för att skapa rättt förutsättningar för en lyckad relation.
Det är ditt ansvar att lära dig förstå hunden. Hundens språk är det du som människa ska utgår ifrån och det är din uppgift att faktiskt se till att hunden får fortsätta att vara just hund.
Förkovra dig i böcker om fostran och hundars beteende så får Ni lättare att prata samma språk och då får Ni så mycket mer glädje av varandra.
Lär dig så mycket du kan om hur hundar integrerar och hur den visar vad den tycker och känner.  
Tyd valpen och hundens signaler.

Jag rekommenderar alltid Anders Hallgrens bok "Lexikon i hundspråk" som den allra första hundboken att skaffa sig.
Ni köper den enkelt via BOKUS genom att trycka på bilden bredvid.
Betalt samarbete med Bokus

Vår ras är envis och den kommer att dra saker till sin spets. Den kräven konsekvens och "Raka rör" men är inte mottaglig för hård och orätt behandling. Den har oftast en naturligt undergiven sida mot människor och den behöver behandlas med respekt.
I balans med ovanstående så behöver en OEB verkligen en tydlig fostran.
Vissa individer är inte "Var mans hund" och kan vara en prövning.
Främst av den egenskapen att OEB ér är svåra att bryta om dom hamnar i ett kraftigt energipåslag.
Det kan vara ett hundmöte, en katt, livliga människor eller något annat som verkar väldigt tilldragande.  
Rasen har generellt sett högre integritet mot andra hundar. Det är inte helt naturligt att få dom att samspela med andra hundar och hundmöten kan i vissa fall utgöra en prövning om hunden inte har fått rätt förutsättningar i hur den ska hantera situationen.
Rasen behöver tidigt socialiseras med andra hundar.
Socialisering handlar inte om att din valp från början ska träffa ett stort antal hundar, utan att den inledningsvis ska lära sig hundbeteende och flockbeteende av ett fåtal riktigt stabila och bra förebilder.

Den grundläggande kontakten
För att i tidigt skede skapa en hund som ger sin ägare uppmärksamhet och fokus när hen kräver det, så är kontaktövningarna enormt viktiga.
Vi börjar att träna kontaktövningar med valparna när dom är 5-6 veckor gamla och låter det bli en naturlig del i deras grund och relation med människor.
I kombination med att ha en utvecklad förmåga att läsa hundanas kroppspråk som jag poängterade inledningsvis, så har du ett bra verktyg för att nå fram till din hund.
Nyckeln är att bryta INNAN energipåslaget/exalteringen slår på hos valpen/hunden och det gör du genom att läsa situationen och hundens kroppsspråk, och att då agera med en kontaktövning som bryter situationen.
En manöver som kort och gott säger - "Bryt och invänta vidare instruktioner!"
Få böcker beskriver vikten av en bra kontakt så som Eva Bodfäldts "Kontakt kontraktet". Jag vågar nog påstå att den bör ingå i varje hundägares plikt att läsa. Den är fantastisk och ger en helt ny syn på relationen med hundar!
Betalt samarbete med Bokus
Valpkurs   - Fortsatt aktivering
Se till att gå minst valpkurs och unghundskurs med din hund.
Det gör att Ni tidigt får en bra socialisering med andra hundar och Ni lär Er massor med bra saker som kommer både Er själva, valpen och andra runt omkring till glädje. Själv föredrar jag att kurser som arbetar med positiv förstärkning men med ett tydligt ledarskap. Vi har genom åren sett en tydlig röd tråd kring de familjer som fått en liiiite tuffare resa med sin valp och unghund.
Nämligen bristande ledarskap och svag förmåga att läsa av sin hund och därmed även dålig tajming!
Det finns många bra förebilder inom hundträning. Det är viktigt nog att man förkovrar sig i många olika teorier och praktiker, sen plockar man ut det som man känner fungerar för en själv och för sin hund.
Lika viktigt för den oerfarna som den erfarna.
Jag kan se mycket bra i Ceasar Milans träning, men annat som jag absolut inte alls vill anamma.
Fredrik Steen har enligt mig en sund och inspirerande syn på hundar och dess fostran, men lika där så gillar jag inte hela hans koncept. Det finns många fler och det är bara att läsa och se så mycket man kan.
Läs gärna om och gå gärna kurser för ”Positiv förstärkning” men låt dig inte tappa förmågan att våga ta ledarrollen. Många kurser som bygger på denna teknik anser jag helt förbiser hundarnas naturliga vilja att ha en hierarki. Vi har en oerhört vänlig ras, men det är också en ras med mycket power och vilja. Dom behöver en tydlig ledare.
Det finns en gyllene nyckel när det kommer till att lyckas med våra hundar.
· Lär dig se hundens signaler
· Agera i rätt tid.
Våra hundar är ”energi-knarkare”. Det är den bistra sanningen. Det är en fantastisk egenskap om den riktas rätt, men också ganska besvärlig om den inte gör det.
Hundar söker sig till energier. De söker sig dit de får belöning i form av ett energipåslag. Gott eller ont.
Det gör att vår ras går genom eld tills den stupar i arbete om du motiverar den rätt, men den är lika målmedveten om den får utlopp för sin energi på något negativt. Som tex hundmöten, vilt, besök etc.
Om din valp/hund får känna belöningen i den energin i fel situation så har du börjat skapa ett problem. Det kan vara ett besök hemma.
· Hunden får ett energipåslag som bekräftas i form av att besökare blir lika exalterade som valpen. Poff… inlärt. Hunden har nästa gång stora förväntningar när det ringer på dörrklockan.
· Hunden får ett energipåslag då den möter en annan hund. Poff… inlärt. Nästa gång hänger valpen i kopplet när den ser en hund. Nästa hund svarar med att skälla. …. Poff… valpen svarar med samma metod…..osv
På detta viset belönas valpen med ett påslag av energi.
Det kvittar vilken storlek på köttbullen du trycker upp i fejset i den situationen. Du kan aldrig möta dig med den känslan.
Så hur går man runt det?
Tajming. Lär dig se signalerna. Agera innan den hamnat i ett energipåslag.
När hunden reagerar på något som DU anser vara oönskat beteende. Något som du inte önskar att den ska göra. Avstyr genom att avleda och rikta fokus på något annat.
Hunden fokuserar, blir spänd och ivrig. Bryt. Erbjud något fantastiskt. Köttbulle. Clown-skutt åt andra hållet eller ett PIIIIP med favoritleksaken. Avstyr uppmärksamheten till dig.
Det är svårt eller ibland omöjligt att bryta en bulldogg som är i ett kraftigt energipåslag. Oavsett om det är positiv eller negativ energi. Därför måste du lära dig att tolka din hund signaler och agera tidigare.
Om din hund inte får belöning genom att få ett energipåslag vid hundmöte, så har den inte så höga förväntningar på nästa hundmöte som den ska hantera. Om den inte får ”Go bananas” när det kommer gäster så har den inte heller några högre förväntningar när det plingar på dörrklockan. Självklart ska hunden bli glad och positiv, men förväntningarna får inte vara skyhöga, för då får Ni också en skyhög hund. DU lär hunden vilka förväntningar den ska ha på situationen.

Socialisering - Att lära valpen att uppföra sig kring människor och djur
”Kan jag klappa hunden?”   - Nej.
”Kan min hund säga hej?” - Nej.
Jag säger ”nej”.
Mycket och ofta. Mest till människor runtomkring.
”Nej” sätter gränser.
”Nej”, betyder att mina hundar är säkra.
”Nej”, är en del av livet.
”Att socialisera är att låta hunden träffa och lära sig umgås med så många hundar och människor som möjligt!?”     Svar. NEJ.

Många har den här visionen om socialisering. Valpar som springer och leker, hundar jagar varandra och brottas och barn och människor kramar hundar medan deras svans visar ingenting annat än lycka i ögonblicket. - Det är inte vad socialisering är i min värld med hundar.
Socialisering är just det motsatta. Att mina hundar INTE kräver att dem ska integrera med andra hundar. Dom ska inte ha de förväntningarna alls. Dom ska förvänta sig att passera andra hundar utan att behöva integrera, utan att behöva analysera och mäta sig, och med det går dom med en trygghet att jag avgör när det är ok. Väldigt sällan gör jag bedömningen att det är ok att integrera. Däremot så har jag om jag vill plockat ut ett antal kompisar som jag vet (så långt det går att bedöma) att min hund leker bra med. Där jag har gjort bedömningen att det är en trygg integration.
Socialisering är när mina hundar som möter andra hundar, accepterar dem men passerar dem utan att komma in i deras utrymme, utan att avvisa mina kommandon på grund av att de är så överexalterade och glada.

Socialisering går ut på en promenad med mina hundar som möter en hund som de känner väl. Men mina hundar väntar fortfarande på min acceptans och ser om de kommer att släppas för att leka eller helt enkelt accepterar att det inte blir idag. Låt inte hunden ha förväntningen att varje hund och människa innebär att man får gå fram, klappas, leka eller socialisera.
Du väljer. Din hund ska acceptera det. DET är Socialisering.
Slutord
Det finns mycket mer att berätta om rasen och ovanstående är endel av min erfarenhet gällande rasens egenskaper och vilka metoder och vilken filosofi jag tränar efter.

En fördjupning av detta finns i vårt valpkompendie och vår rasguide som du kan beställa här.